Elokuvat voidaan jaotella sisältönsä ja sävynsä perusteella erilaisiin kategorioihin, jotka muodostavat myös keskeiset elokuvien teemat. Nämä elokuvien aiheet eli elokuvagenret kertovat katsojalle millainen elokuva sisällöltään on. Alun perin elokuvan tyylilajien muodostumisen tarkoituksena onkin ollut vuorovaikutus elokuvan tekijöiden ja katsojien välillä. Monet elokuvan lajityypit on helppo tunnistaa sen perusteella, millaisia tunteita elokuva herättää. Elokuvat voivat olla jännittäviä, hauskoja, vauhdikkaita, pelottavia, romanttisia, realistisia ja paljon muuta. Kategorian perusteella katsoja voi myös ennustaa etukäteen esimerkiksi sen, mitä elokuvassa tapahtuu ja kuinka elokuva tulee päättymään. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen kuinka elokuvien luokittelu tapahtuu.
Elokuvan aiheet voidaan jaotella pääkategorioihin sekä useisiin erilaisiin alakategorioihin. Tyypillisimpiä elokuvien pääkategorioita on 8, joista kerromme nyt alla. Jatka siis lukemista ja katso, mikä on tyypillisin elokuvan teema.
Yksi vanhimmista elokuvan tyylilajeista on komedia. Komedian tarkoituksena on olla aiheeltaan kevyt ja saada katsoja nauramaan sekä tuntemaan iloa. Tunnettuja ensimmäisiä komedian esittäjiä olivat Charlie Chaplin ja Monty Python, ja nykynäyttelijöistä esimerkiksi Jim Carrey.
Draama on puolestaan vakavampi elokuvan tyylilaji ja draamaelokuvien tarkoituksena on käsitellä jotain tiettyjä henkilöiden välisiä suhteita ja ongelmia. Romanttiset elokuvat puolestaan sisältävät romantiikkaa niin kevyen komedian kuin syvällisempien nyyhkytarinoidenkin näkökulmasta. Tunnettuja romanttisia elokuvia ovat esimerkiksi Uneton Seattlessa, The Notebook, P.S I love you ja Rakkautta vain.
Toimintaelokuvat ovat yleensä nopeatempoisia elokuvia, jotka ovat täynnä toimintaa, kuten räjähdyksiä, takaa-ajoja, tappeluita ja muuta adrenaliinia nostattavaa. Tyypillisiä toimintaelokuvia ovat esimerkiksi James Bond, Die Hard, Fast & Furious ja Arnold Schwarzeneggerin tähdittämät actionleffat. Seikkailuelokuvat puolestaan sisältävät yleensä jännittäviä tutkimusretkiä eksoottisissa maisemissa, kuten esimerkiksi Indiana Jones-elokuvat. Scifielokuvat puolestaan sijoittuvat tieteismaailmaan, kuten Star Wars.
Kauhuelokuvan tarkoituksena on herättää katsojassa pelon tunteita. Usein elokuvien teemat käsittelevät kuolemaa sekä yliluonnollisia asioita, kuten kummituksia, zombeja ja demoneita. Elokuvan historia on tuonut mukanaan sellaisia kauhuelokuvia kuin esimerkiksi Manaaja, Halloween, Frankenstein, Scream ja Kauna. Jännityselokuvat puolestaan pitävät katsojaa nimensä mukaisesti jännittävässä otteessaan elokuvan juonenkäänteiden osalta. Tunnettuja trillereitä ovat muun muassa Da Vinci-koodi, Psyko, Seitsemän ja Uhrilampaat.
Elokuvien luokittelu voidaan tehdä myös sen perusteella, miten elokuva on toteutettu. Animaatioelokuvat kuuluvat piirrettyjen tai tietokoneella tehtyjen elokuvien kategoriaan, jotka ovat yleensä koko perheelle sopivia elokuvia. Erityisesti Disneyn ja Pixarin animaatioelokuvat ovat tunnettuja lajinsa edustajia, mistä löytyy tyypillinen prinsessa elokuva Tuhkimo ja monet muut. Dokumenttielokuvat kuvaavat tapahtumia realistisesti eli yleensä dokumenteissa esitetyt tapahtumat ja henkilöhahmot ovat todellisia. Musikaalit puolestaan kuljettavat juonta eteenpäin musiikin ja laulun avulla.
Elokuvan teema voi käsitellä siis monenlaisia erilaisia aiheita. Aina ei ole myöskään täysin selvää, mitä genreä elokuva edustaa. Yleensä elokuvien luokittelu määritellään niin, että elokuva edustaa yhtä tyylilajia, mutta usein samaan elokuvaan voidaan kuitenkin yhdistellä pariakin eri tyylilajia, jotka ovat tunnistettavissa elokuvan sisällöstä ja juonenkäänteistä. Tällaisia ovat esimerkiksi fantasiaelokuvat, jotka voivat sisältää niin seikkailua, jännitystä kuin tieteiselokuvienkin elementtejä.