Mitkä ovat katsotuimmat suomalaiset elokuvat?

post thumb
Tyylilajit
by Anna/ on 20 Jan 2022

Mitkä ovat katsotuimmat suomalaiset elokuvat?

Katsotuimmat suomalaiset elokuvat sisältävät lähes jokaiselle suomalaiselle tuttuja nimiä, sillä nämä klassikot ovat suosikkeja vuosista tai vuosikymmenistä toisiin. Moni varmasti saattoi arvata, että kaikkien aikojen katsotuin suomalainen elokuva on vuoden 1955 Tuntematon sotilas, josta on tosin tehty alkuperäisen elokuvan jälkeen myös uusia versioita – kuten vuoden 2017 versio, jonka ohjasi Aku Louhimies. Mutta mitkä muut elokuvat ovat Suomen katsotuimpia elokuvia?

Katsotuimmat suomalaiset elokuvat tarjoavat historiaa ja nykypäivää

Katsotuimpia suomalaisia elokuvia riittää aina 1940-luvulta tähän päivään saakka. Suomen katsotuin elokuva heti Tuntematon sotilas -elokuvan jälkeen on Kulkurin valssi, jonka ohjasi Toivo Särkkä. Elokuva julkaistiin vuonna 1941 ja sen katsojamäärä on noin 1 500 000. Alkuperäisen Tuntemattoman sotilaan katselumäärä taas on peräti 2 800 000 kertaa. Katsotuimpien elokuvien listalle mahtuu myös uusia suomalaisia elokuvia. Tuntematon sotilas vuodelta 2017 on saanut 1 020 602 katselukertaa.

Suomen neljänneksi katsotuin elokuva on vuoden 1968 elokuva Täällä Pohjantähden alla, joka on historiallinen draamaelokuva. Elokuva pohjautuu Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogian kahteen ensimmäiseen osaan. Viidenneksi katsotuin elokuva on Juurakon Hulda vuodelta 1937. Se perustuu menestysnäytelmään Juurakon Hulda. Se kertoo köyhän hämäläisnaisen sosiaalisesta noususta itsensä kehittämisen ja opiskelun kautta.

Katsotuimpia uusia suomalaisia elokuvia

Kaikkien aikojen katsotuimmat suomalaiset elokuvat ovat siis usein melko vanhoja elokuvia. Moni uudempikin suomalainen elokuva on silti saanut massiivisen katselijamäärän ja klassikon maineen Suomessa. Esimerkiksi Aleksi Mäkelän vuonna 2003 ohjaama Pahat pojat on oikea Suomi-klassikko. Se on komediallinen rikosdraama ja perustuu löyhästi Koistisen veljesten, eli niin sanottujen Euran Daltonien elämään. Näyttelijöinä nähdään esimerkiksi Jasper Pääkkönen ja Vesa-Matti Loiri.

Katsotuimmat suomalaiset elokuvat eivät sisällä Pahat pojat -elokuvan lisäksi juurikaan uudempia elokuvia, joiden katsojaluvut yltäisivät lähellekään listan kärkeä. Uuno Turhapuro -elokuvat ovat katsotuimpien elokuvien uusimmasta päästä, vaikka nekin julkaistiin jo 1970–1980-luvuilla. Vuoden 1989 talvisota kuuluu myös katsotuimpiin suomalaisiin elokuviin.

Suosittuja nykyajan elokuvia Suomessa

Moni 2000-luvun jälkeenkin julkaistu suomaalinen elokuva on saanut suurta suosiota, vaikka ei kaikkien aikojen katsotuimpien joukkoon yltäisikään. Esimerkiksi Renny Harlinin ohjaama Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily oli Suomen vuoden 2021 katsotuin kotimainen elokuva elokuvateattereissa. Monien uusien elokuvien julkaisu on tosin viivästynyt nykyaikana koronapandemian vuoksi. Siksi nyt onkin loistava ajankohta tutustua vanhoihin Suomi-klassikoihin tai keksiä uutta ajanvietettä, kuten vaikkapa kolikkopelit tai muunlainen pelaaminen.

Elokuvien tuotanto ei silti ole kokonaan pysähtynyt. Suoratoistopalveluiden uutuudet vuodelle 2022 tarjoavat kotimaisia uusia ja vanhoja suosikkeja. Sitä ennen kannattaa tutustua vuoden 2021 suosituimpiin suomalaisiin elokuviin, kuten Odotus-elokuvaan, joka on Aku Louhimiehen draamaelokuva. Elokuva on saanut inspiraationsa Juhani Ahon vuoden 1893 romaanista Papin rouva.

Katsotuimmat suomalaiset elokuvat vaihtelevat suoratoistopalveluissa

Suuri osa katsoo elokuvia nykyään suoratoistopalveluiden kautta. Elokuvien valikoima vaihteleekin niissä hyvin paljon. Netflix on yksi suosituimmista palveluista ja monia kiinnostavatkin erityisesti hyvät Netflix-elokuvat. Tämä suoratoistopalvelu onkin koonnut suosituimmista elokuvista käteviä kategorioita – monen muun suoratoistopalvelun tavoin. Esimerkiksi pohjoismaiset elokuvat ja sarjat on koottu palvelussa yhteen paikkaan. Suuri osa palvelun elokuvista on silti ulkomaisia.

Runsaasti kotimaisia klassikoita löytyy etenkin Yle Areenasta. Katsottavissa on esimerkiksi Tuntematon sotilas, Napapiirin sankarit ja monet muut suosituimmat elokuvat. Monet muutkin elokuvia tarjoavat palvelut, kuten esimerkiksi Viaplay, tarjoavat myös monia kotimaisia elokuvia.

Katsotuimmat suomalaiset elokuvat tarjoavat siis hyvin monipuolisen valikoiman 1940-luvulta aina 2020-luvulle saakka. Lisäksi uusia elokuvia julkaistaan kaiken aikaa, joten tulevaisuus tuo takuulla uusia klassikkoelokuvia Suomeen. Vanhoja elokuvia ei silti kannata unohtaa, sillä suurimmat klassikkoelokuvat eivät unohtuvan useiden vuosikymmentenkään aikana. Tutustu siis suomalaisiin klassikkoelokuviin ja vietä vaikkapa elokuvamaraton suurimmat suosikit katsellen!