TOP 5 – parhaiten tienanneet ohjaajat

1. Steven Spielberg

Spielberg lukeutuu Hollywoodin vaikutusvaltaisimpien ohjaajien joukkoon. Hänen asemansa elokuvaohjaajana oli merkittävä 1970-1980-luvuille sijoittuneessa ns. “amerikkalaisen elokuvan uudessa aallossa”, joka nosti elokuvien taloudellisen merkityksen ennennäkemättömiin lukemiin. Spielbergin varhaiset sci-fi- ja seikkailuelokuvat, kuten E.T, Tappajahai sekä Indiana Jones ja Kadonneen aarteen metsästäjät, raivasivat tietä eskapistiselle elokuvatyylille. Myöhemmin Spielberg keskittyi elokuvissaan poliittisesti ja historiallisesti merkittäviin tapahtumiin. Holokaustista kertova Schindlerin lista toi hänelle parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon ja se on usein listattu kaikkien aikojen parhaiden elokuvien joukkoon.

2. Peter Jackson

Uusi-seelantilainen Peter Jackson tunnetaan parhaiten J.R.R Tolkienin kirjoihin perustuvien Taru Sormusten Herrasta-trilogian sekä Hobitti-elokuvien ohjaajana. Elokuvat saavuttivat suuren suosion yleisön ja kriitikoiden keskuudessa: Taru Sormusten Herrasta-trilogian kolmas osa Kuninkaan paluu palkittiin peräti yhdellätoista Oscar-palkinnolla. Samaan suoritukseen ovat kyenneet ainoastaan Ben Hur ja Titanic. Vaikka trilogiat lukeutuvat yhdessä maailman kalleimpien elokuvien joukkoon, toivat ne myös huimat tulot tekijälleen, joiden ansiosta Jackson yltää listan toiselle sijalle.

3. James Cameron

Kanadalaisen James Cameronin läpimurto tapahtui vuonna 1984 elokuvalla Terminator – tuhoaja. Parhaiten hänet tunnetaan legendaarisista elokuvistaan Titanic (1997) ja Avatar (2003), jotka tekivät elokuvahistoriaa. Titanic ansaitsi 14 Oscar-ehdokkuutta, joista se voitti jopa 11. Se säilyi myös eniten tuottaneena elokuvana pitkään, kunnes Avatar- myös Cameronin tuotantoa – ohitti sen vuonna 2009. Avatar mullisti elokuvateollisuuden upeilla tehosteillaan, joiden kehittelyyn käytettiin 10 vuotta. Erityisesti 3D-teknologian kannalta se oli yksi virstaanpylväs elokuvateollisuudessa.

4. Michael Bay

Yhdysvaltalainen ohjaaja ja tuottaja tunnetaan suuren budjetin toimintaelokuvistaan, joille tyypillistä ovat näyttävät erikoistehosteet. Hänen kuuluisimpia elokuviaan ovat Armageddon (1998), Pearl Harbor (2001) ja Transformers-elokuvasarja. Vaikka ohjaaja ei ole onnistunutkaan nousemaan kriitikoiden suosioon, elokuvat ovat olleet taloudellisia menestyksiä.

5. David Yates

Listan viidennellä sijalla on brittiohjaaja David Yates, jonka työ on keskittynyt laajaalti brittiläiseen televisioon. Elokuvateollisuudessa Yates nousi suuren yleisön suosioon Harry Potter-elokuvien myötä, joista hän ohjasi elokuvasarjan neljä viimeisintä osaa. Sarjan päättänyt, Harry Potter ja Kuolemanvarjelukset – Osa 2, ylitti tuotoillaan 1 miljardin dollarin rajan. Kokonaisuutena Harry Potterit ovat toisiksi parhaiten tuotanut elokuvasarja heti Marvel-elokuvien jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *