Oscar-eliitti: Eniten palkintoja voittaneet elokuvat

Yhdysvaltain elokuva-akatemian vuosittain jakamat Oscarit ovat arvostetuimpia elokuvapalkintoja. Palkintoja jaetaan mm. parhaasta elokuvasta, mies- ja naispääosasta, ohjauksesta sekä käsikirjoituksesta. Oheinen lista perustuu tilastoihin 2016-vuoden Oscar-gaalaan mennessä.

1. Titanic (1997)

  • Ehdokkuudet: 14
  • Voitot: 11

James Cameronin ohjaaman draaman pääosissa nähtiin Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet. Taitavasti romantiikalla sävytetty katastrofitarina oli jättimenestys: Titanic oli ensimmäinen elokuva, joka saavutti yli miljardin dollarin lipputulot, ja se säilytti asemansa parhaiten tuottaneena elokuvana 12 vuotta. Elokuva voitti mm. parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot.

2. Ben Hur (1959)

  • Ehdokkuudet: 12
  • Voitot: 11

William Wylerin ohjaama elokuva juutalaisesta prinssistä, joka ajautuu lapsuudenystävänsä pettämänä orjaksi ja vapauduttuaan palaa kostamaan. Lew Wallacen romaaniin perustuva elokuva on itse asiassa uusintaversio vuonna 1929 julkaistusta mykkäelokuvasta. Ben Hur peittosi alkuperäisen version suosiollaan: se voitti mm. parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot ja toi pääosassa nähdylle Charlton Hensonille parhaan miespääosan palkinnon. Eeppinen gladiaattori-elokuva raivasi tietä myös tuleville spektaakkelielokuville, kuten Spartacus.

3. Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu (2003)

  • Ehdokkuudet: 11
  • Voitot: 11

Jättisuosioon yltänyt trilogia teki historiaa monin eri tavoin. Se liittyi eniten Oscareita voittaneiden elokuvien joukkoon voittamalla kaikki kategoriat, joissa se oli ehdokkaana. Kuninkaan paluu oli myös ensimmäinen fantasiaelokuva, joka palkittiin parhaana elokuvana. Trilogian viimeinen osa myös mursi vallitsevan käsityksen siitä, että jatko-osat olivat järjestäen huonompia kuin alkuperäinen versio. Elokuva keräsi reilussa viikossa miljardin dollarin lipputulot.

4. West Side Story (1961)

  • Ehdokkuudet: 11
  • Voitot: 10

Robert Wisen ohjaama musikaali on moderni versio Shakespearen Romeosta ja Juliasta. Kaksi jengiä – Jetsit ja Sharkit – ajautuvat reviiritaisteluun, jonka keskiöön ajautuvat puertoricolainen Maria ja amerikkalaisjengistä eroon pyrkivä Tony, ja heidän mahdoton rakkaustarinansa muuttaa kaiken. Tämä samannimisen Broadway-musikaalin elokuvaversio on säilynyt nykypäivään saakka eniten Oscareita voittaneena musikaalina.

5. Englantilainen Potilas (1997)

  • Ehdokkuudet: 12
  • Voitot: 9

Kaikkien aikojen parhaiden brittielokuviin joukkoon lukeutuva romanttinen draama perustuu Michael Ondaatjen romaaniin. Tunteikas toiseen maailmaansotaan sijoittuva elokuva kertoo tarinan nuoresta sairaanhoitajasta, joka hoitaa pahasti palanutta miestä – ”englantilaista potilasta”. Pikku hiljaa miehen muisti alkaa palata ja katsojat pääsevät kurkistamaan hänen menneisyyteensä takaumien kautta. Elokuva on kriitikoiden ylistämä ja se voitti mm. parhaan elokuvan palkinnon sekä toi Anthony Minghellalle parhaan ohjaajan palkinnon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *