Komedia – ja elämä on keveämpää

Komediaelokuvat naurattavat katsojia ympäri maailmaa. Niiden tyyli on vaihdellut ja muuttunut vuosien varrella huomattavasti. Nykyään kuluttajille on tarjolla hyvin erityyppisiä elokuvia karskin vessahuumorin komedioista kepeisiin romanttisiin komedioihin.

Slap stick -varhainen komedia

Varhaiset komediaelokuvat olivat – kuten muutkin elokuvat – mykkäelokuvia. Äänen puuttuessa verbaalit vitsit eivät tulleet kyseeseen ja mykkäelokuvien aikaa dominoikin ns. “slapstick” tyyli. Sille tyypillistä on yliammuttu koheltaminen ja harmiton ilkeily, esimerkkinä klassinen kakun iskeminen toisen naamaan. Nykyään tyyliä nähdään pääosin piirretyissä.

Äänen tulo mukaan elokuviin mahdollisti elokuvantekijöille uusia keinoja toteuttaa huumoria. Mykkäkomiikka väistyi ja elokuvat keskittyivät enenevissä määrin puhuttuihin vitseihin. Ensimmäisen suuren läpimurron puhutun komediaelokuvan maailmassa tekivät Marxin veljekset, jotka pilkkasivat perinteisiä käytöstapoja piittaamatta niistä lainkaan.

Samalla syntyi myös uusi varsinainen komediatyyli, Screwballkomedia. Tyyli syntyi 1930-luvun laman aikana, jolloin yhteiskuntaluokkien väliset ristiriidat olivat suuret ja yleisö janosi elokuvilta vahvaa kritiikkiä kohdistuen epäsuotuisiin olosuhteisiin. Screwballkomedia toi naurun muodossa paljon kaivattua lohtua epätoivon keskelle. Tyylille tyypillistä oli nokkela dialogi, jolla kritisoitiin vallanpitäjiä, rikkaita ihmisiä ja suurteollisuutta. Miesten ja naisten väliset vastakkainasettelut, joissa vahva ja kovatahtoinen nainen haastoi miehen maskuliinisuuden olivat myös hyvin yleisiä.

Parodian synty

1960-luvulla maailmaa ravisuttivat sodat, ja komediat käsittelivät enenevissä määrin yhteiskunnallisia ongelmia. Komedioiden tyyli muuttui synkemmäksi ja ns. mustat komediat saivat alkunsa. Hyvä esimerkki mustasta komediasta on Stanley Kubrickin vuonna 1964 julkaistu “Tohtori Outolempi: eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja rakastuin pommiin”, joka käsitteli satiirisesti aikakaudella vallinnutta ydinsotapelkoa. Satiiristen komedioiden pohjalta syntyi nykyäänkin merkittävä parodia, jolla tehdään pilkkaa toisista teoksista tai lajityypin kliseistä. Tunnettu esimerkki modernista parodiasta on Scary Movie-elokuvasarja.

Moderni komedia

Nykyään ei ole ns. tyypillistä komediaa: genre on jakautunut useisiin alakategorioihin, joista etenkin romanttinen komedia on muodostunut kokonaan omaksi elokuvalajikseen. Kullakin kategorialla on oma kohdeyleisönsä, joka vaikuttaa elokuvan tyyliin merkittävästi. Romanttiset komediat, jotka on suunnattu pääosin naisille ovat kepeää “hömppää”, joilla on tyypillisesti onnellinen loppu. Etenkin nuoriin miehiin vedotaan puolestaan American Pie-elokuville tyypillisellä “gross out”-huumorilla, jossa käytetään karskia kieltä, törkeyksiä ja käyttäydytään ylipäätään sopimattomasti.

Aiemmin vitseihin perustunut komedia on muuttanut muotoaan ja elokuvat ammentavat huumoria enemmän elokuvahahmojen seikkailuista ja tilanteista, joihin katsoja voi samaistua. Tyypillistä on myös, että komediaa yhdistetään elokuviin genre-rajojen yli. Varsinainen komedia ei menesty merkittävästi, mutta yhdistettynä animaatioihin se hallitsee tuotoillaan maailmanlaajuisia tilastoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *