Elokuvakritiikki – mitä ja miksi?

Elokuvakritiikki on kokonaisvaltaista arvostelua: elokuvaa arvioidaan ja analysoidaan, ja tämän pohjalta muodostuu elokuvan arvo. Painopiste kritiikissä on vaihdellut historian aikana. 1900-luvun alkupuolella arvostettiin ennen kaikkea yhteiskunnallista kannanottoa, kun taas äänielokuvan myötä syntynyt auteur-teoria nosti elokuvaohjaajat aivan uudenlaiseen arvostukseen. Tämä myös edisti osaltaan populaarielokuvan arvostuksen kasvua.

Moderni elokuvakriitiikki

Elokuvakritiikki on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Perinteisten lehtiarvostelujen rinnalle ovat nousseet Internetin eri elokuvasivustot ja blogit arvosteluineen. Tämä on mahdollistanut sen, että arvostelut ovat helposti ja nopeasti saatavilla. Samanaikaisesti myös elokuva-arvioita voi kirjoittaa käytännössä kuka tahansa. Ammattikritiikillä on edelleen merkittävä asema ja arvostetuimpien kriitikoiden elokuva-arvioita pidetään pääsääntöisesti luotettavina. Harrastelijoiden kirjoittamat arviot voivat kuitenkin olla aivan yhtä hyviä – tai jopa parempia kuin ammattikriitikoiden arvostelut.

Miksi elokuva-arviot ovat tärkeitä?

Uusien elokuvien markkinointiin käytetään valtavia määriä rahaa. Julkaistujen trailereiden perimmäinen tarkoitus on aina houkutella mahdollisimman paljon yleisöä katsomaan elokuvaa. Ne eivät välttämättä anna täysin realistista kuvaa elokuvasta, sillä mukaan saattaa valikoitua kohtauksia joita lopullisessa elokuvaversiossa ei edes näytetä.

Elokuva-arvostelut antavat konkreettisen käsityksen siitä, mitä katsoja voi odottaa elokuvalta. Ne sisältävät yleensä lyhyen kuvauksen elokuvan juonesta sekä kattavan arvion siitä, miten eri osa-alueet toteutuivat elokuvassa. Olennaista on arvioida näyttelijöiden suoritusta, käsikirjoitusta sekä visuaalista toteutusta eri kuvausratkaisuineen ja erikoistehosteineen. Lopullinen arvo määritellään useimmiten elokuvalle annetuilla tähdillä.

Arviot voivat vaikuttaa merkittävästi ihmisen päätökseen siitä, onko elokuva katsomisen arvoinen vai ei. Erityisen merkittäviä ne ovat pienemmän budjetin elokuvien kannalta: jos elokuva saa hyvät arvostelut, se voi kasvattaa elokuvan tuottoa ja samalla nostaa sen suuren yleisön tietoisuuteen ilman hintavaa ennakkomarkkinointia.

Tarjonnan ollessa valtava jo sellaisenaan sekä uusien elokuvien putkahtaessa markkinoille jatkuvalla syötöllä, kuluttajan on mahdotonta pysyä niiden kaikkien perässä. Elokuva-arviot tarjoavat kattavan ja usein nopeasti luettavan kuvauksen elokuvasta, jonka perusteella kuluttaja saa lisätietoa juuri häntä kiinnostavista elokuvista. Erityisen suosittuja ovat uusien elokuvien arvostelut. Tavallaan nekin ovat osa elokuvan markkinointia: hyvät arvostelut voivat herättää uteliaisuuden ja halun katsoa elokuvan, vaikka se ei muuten vastaisi täysin katsojan mieltymyksiä. Arvioilla onkin suuri merkitys paitsi yleisön – myös elokuvatuotannon kannalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *